Намериха диска с гръцките банкови сметки в Швейцария

Атина ще проучи дали 2000-те гърци от списъка не са укривали доходи

92 ~ 1 мин. четене

Гръцките власти успяха да открият прословутия списък "Фалчaни", съдържащ имената на около 2000 гърци с банкови сметки в Швейцария. Според съдебни източници дискът най-накрая е бил предаден на ръководителя на Службата за борба с икономическите престъпления.

Правителството в Атина проучват списъка, за да реши дали имената, включени в него, спед които на бизнесмени, банкери и професионални спортисти, са излъгали данъчните власти, като са скрили доходите си.

За намирането му беше нужна близо седмица и участието на гръцкото разузнаване и двама бивши министри на финансите. През 2010 година дискът е бил даден на бившия министър на финансите Георгиос Папаконстантину от неговия тогавашен френски колега Кристин Лагард. Папаконстанину твърди, че е предал диска на Службата за борба с финансовите престъпления, но след това информацията е изчезнала.

Аферата предизвика саркастични коментари в гръцките медии. „Всеки знае имената в списъка. До момента никой не успя да даде убедителен отговор какво се е случило с доказателството. Ясно е обаче, че не са извършени проверки, докато други страни успяха да нанесат огромен удар на укриващите данъци”, коментира вестник „Та Неа”.

Подкрепи Economic.bg