Намериха още пари за хематолозите

Заплатите на работещите в кръвните центрове в страната ще бъдат увеличени с между 17% и 20%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Заплатите на работещите в кръвните центрове в страната ще бъдат увеличени с между 17% и 20%. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след срещата си със служителите на Центъра за трансфузионна хематология във Варна. Увеличението ще влезе в сила от 1 януари 2013 г.

От 1 януари заплатите на служителите в тези центрове бяха вдигнати с 16.63%. Това обаче беше недостатъчно за тях и всички работници подадоха 1-месечно предизвестие за напускане.

Първоначално здравният министър настояваше, че няма достатъчно средства в бюджета на министерството за допълнително увеличение на заплатите. В последствие беше съобщено, че парите ще дойдат от закриването на домовете за медико-социални грижи. В крайна сметка е намерен трети вариант - вътрешно преразпределение на структурите в центровете.

Хематолозите искат част от средствата, които центърът заработва, да се връщат при тях. По този повод здравният министър заяви, че за момента не е обсъждано на ниво Министерски съвет приходите на кръвните центрове да се връщат обратно там. Според нея промените в Закона за държавния служител, в който е регламентирано това, тепърва ще се разглеждат от правителството.

Коментари: 0