Нанотхенологиите в строителството пестят енергия

Нискоенергийна къща пести до 30% от енергията

180 ~ 1 мин. четене

Нанотехнологии в строителството, които правят конструкциите по-здрави, по-евтини и с по-добра изолация ще бъдат демонстрирани на Международния технически панаир в Пловдив от 24 до 29 септември 2012 г., съобщиха организаторите.

Приложението на новите технологии може да се види в нискоенергийна къща. Тя ще бъде показана от българската компания МКМ. Двуетажната сграда е в традиционен стил, с площ 70 кв. метра. Производителят я предлага и на промоционална цена - с първоначална вноска от 7500 лв. и изплащане на останалата част от сумата по 500 лв. на месец. Компанията ще покаже и временни складове за строителни и селскостопански обекти с PVC мембрана. Икономията на енергия може да достигне до 30%, твърдят производителите.

Фасадни бои, окачени тавани и материали за изолация също вече се произвеждат с помощта на нанотехнологиите. Те са по-ефективни в сравнение с традиционните.

Нискотемпературният асфалт е новостта, която навлиза в пътното строителство. Материалът се полага в студено време и има висока енергийна ефективност. Разработена и е технология, при която не са необходими никакви химически добавки.

Подкрепи Economic.bg