Разкриха плана за европейския банков съюз

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу предупреди, че банките вече са интернационални, а надзорът им е национален

92 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европа вече е с една стъпка по-близо до създаването на банков съюз благодарение на план за контрол върху кредитните институции от страна на Европейската централна банка, който трябва да сложи край на годините на финансова и икономическа бъркотия в региона чрез финансова интеграция, съобщава Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу представи предложението в годишното си обръщение за състоянието на съюза, прокарвайки пътя към по-нататъшна икономическа и финансова интеграция, която трябва да подкрепи бъдещето на общата европейска валута. То атакува ключовия елемент, който постави банките в критична ситуация пред 5 години и доведе до дълговата криза през 2010.

„Кризата показа, че макар банките да действат в международен мащаб, правилата и надзорът остават на национално ниво“, каза Барозу пред депутатите от Европейския парламент. „Имаме нужда от действия в посока на общи надзорни решения именно в рамките на еврозоната. Общият надзорен механизъм, предложен днес, ще създаде подсилена конструкция с основна роля на Европейската централна банка ... Това ще бъде надзор върху всички банки от еврозоната“, добави той.

Предложените банкови реформи, които трябва да бъдат одобрени от държавите-членки на Европейския съюз, имат за цел да скъсат връзката между силно задлъжнелите страни и техните проблемни банки.

За да проработи планът, ще се наложи страните-членки да се откажат от част от суверенитета си по отношение на надзора върху своите банки. Това по традиция е отговорност на отделните държави, а предложението предизвика най-вече вълнения в Германия и Великобритания.

Банковият съюз предвижда 3 стъпки: ЕЦБ получава правомощията да извършва мониторинг на всички банки от еврозоната и тези в ЕС, които се съгласят с това; ще бъде създаден фонд за ликвидация на проблемни банки; въвежда се схема за защита на влоговете на физическите лица в цялата еврозона.

Създаването на обща рамка за действие спрямо проблемните банки би означавало отказ от досегашния различен подход за всеки конкретен случай, разочаровал инвеститорите и помогнал за повишаването на разходите за заемане на средства в по-слабите държави-членки на еврозоната.

Предоставянето на правомощията за надзор на ЕЦБ отключва и възможността за директна помощ за банките от постоянния спасителен фонд за еврозоната - Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), макар да остава неясно кога страните със сериозни проблеми ще успеят да се възползват.

Според условията на предложението ЕЦБ ще застане начело на настоящата разпокъсана система от национални регулаторни органи с правото да контролира, наказва и дори да затваря банки в страните от еврозоната. ЕЦБ получава правомощията за мониторинг върху ликвидността на банките и ще може да изисква от тях да задържат повече капитал, за да се предпазят от бъдещи загуби.

Постигането на споразумение за условията на банковия съюз може да се окаже трудно и да отложи влизането в действие на новите правила, планирано от лидерите на еврозоната за началото на следващата година.

Предложенията на ЕК предвиждат надзорът от страна на ЕЦБ да бъде въвеждан на етапи в рамките на една година, като мониторингът върху половината от банките в региона ще започне от средата на 2013 г.

Подкрепи Economic.bg