Производителите не искат да кандидатстват за биоземеделие

Всички искат да купуват машини или да стават млади фермери, недоволства Мирослав Найденов

96 ~ 1 мин. четене

Проблемите с усвояването на парите по Програмата за развитие на селските райони са причинени от нежеланието на земеделските производители да преминат към биологично земеделие. Това коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който прие декларация на биопроизводители, събрали се днес пред земеделското министерство в подкрепа на по-зелена бъдеща Обща селскостопанска политика.

„Земеделците не искат да преминават към биологично стопанство, тъй като имат ангажимент да го поддържат в рамките на 5 години“, заяви министърът. Точно в тази сфера може да има загуба на пари, защото бюджетът е 300 млн. лв., за които никой не кандидатства. Всички искат да купуват машини по 121 мярка или да стават млади фермери, казва още Мирослав Найденов.

Найденов обяви, че подкрепя инициативата на биопроизводителите в бъдещата ОСП поне 30% от директните плащания да бъдат за зелени проекти. Правилата обаче трябвало да бъдат улеснени от Брюксел.

През 2009 г. усвоените средства за този сектор са 2 млн. лв., за 2010 г. – 14 млн. лв. и 2011 г. – 18 млн. лева, посочват от пресцентъра на МЗХ.

 

Подкрепи Economic.bg