Нарастването на геополитическото напрежение помогна на долара

Златото рязко се отдръпна от 4 месечния си връх

132 ~ 3 мин. четене

Доларът се повиши през последния ден заради повишеното напрежение в Украйна, което помогна на търсенето на сигурност в зелените пари. Те бяха подкрепени при подновяването на натиска върху високо доходните валути начело с украинската гривна, която се сгромоляса след решението на местната централна банка да изостави управляемия валутен курс в полза на гъвкавост на валутните пазари.

Допълнително напрежение създаде и заповедта на руския президент Владимир Путин да мобилизира 150 000 войници готови за военни учения близо до Украйна, което пък провокира САЩ да предупреди Русия, че би било жестока грешка ако има военна намеса. Лидерите на протестиращите в Украйна, бивша съветска република, която преди време беше наречена от Путин “братска нация”, искат да формират ново правителство след свалянето от власт на про-руския президент Виктор Янукович.

Евро/долар е стабилно на 1.3686 тази сутрин, след като в сряда падна до 2-седмично дъно от 1.3662. Повишеното напрежение в Украйна може да задържи единната валута в защитни позиции. Еврото може да падне чувствително най-вече срещу йената ако напрежението нарасне, а с това и избягването на рисковите позиции. Кросът евро/йена днес обаче не отчете големи движения и е стабилен на 140.07.  Долар/йена е в подобно положение на 102.33. Липсата на голяма паника на пазарите, въпреки повишеното геополитическо напрежение, се потвърждава и от акциите. Азиатските са почти без промяна, а същото се случи и с американските при затварянето на пазара в сряда.

Австралийският долар падна на 0.8935 срещу американския си съименник, а натиска дойде от изненадващия срив с 5.2% на капиталовите разходи през четвъртото тримесечие в Австралия. Това е най-голямото понижение за последните повече от 4 години.

Днес пазарите ще следят изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън през банковата комисия на Сената. Събитието трябваше да се състои по-рано през месеца, но беше отложено заради лошите климатични условия.

Златото рязко се отдръпна от 4 месечния си връх

Златото увеличи загубите си днес след волатилната търговия вчера, а слабостта на физическия сектор подсказва, че бижутери и инвеститори очакват по-голям спад на цената от скорошните 4-месечни върхове.

Жълтият метал поскъпна с над 10% през тази година заради несигурността около скоростта на икономическото възстановяване в САЩ, страховете за забавяне на растежа в Китай и подновения интерес на фондовете търгуващи със злато. Според анализатори обаче ще е трудно да се задържат печалбите, които бяха резултат най-вече от закриване на къси позиции, а не толкова на покупки от физическия сектор. Сегашните цени са с около 30% по-високи от върха за всички времена от 2011 година на 1920.30 долара за тройунция.

Златото в момента е на 1327 долара за тройунция. Вчера удари 4-месечен връх от 1345.35 долара, но след това спадна при ралито на долара и при данните за недвижимите имоти в САЩ. Някои анализатори очакват продължение на спада, тъй като и сега не разбират защо цените нараснаха при липсата на покупки от физическия сектор.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато, базирания в Ню Йорк SPDR Gold Trust GLD, се увеличиха във вторник с 0.26% спрямо предишния ден.

На азиатските фондови борси днес индексите изпитваха затруднение да нарастват заради повишеното напрежение в Украйна, което кара инвеститорите да търсят сигурност в долара и американските държавни облигации.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg