Народът ще реши съдбата на АЕЦ „Белене“

Атомната енергетика може да се превърне във визитна картичка на страната ни, убедена е Мая Манолова

3773 ~ 1 мин. четене

"Ако при референдума Димитров народът каже "ДА" за АЕЦ "Белене", тогава ще започне строителството на атомната централа. Суверенът е над Народното събрание". Това увери пред TV7 Доброслав Димитров, депутат ГЕРБ и член на парламентарната комисия по енергетика. Той и колегата му Мая Манолова от БСП спориха за това какъв да е въпросът на референдума.

"Правилният въпрос е "Трябва ли България да инвестира в ядрена енергетика". Манипулирате хората да отговорят с "ДА" на въпрос, на който вие искате да се отговори по този начин" обърна се Димитров към Манолова. "Ако искате да се отговори на този въпрос съберете си 500 хил. подписа. Ние събирахме за референдум за АЕЦ "Белене", контрира Мая Манолова. Тя е на мнение, че референдумът ще даде възможност на хората да се изкажат за АЕЦ "Белене". "Това ще е безпрецедентно в най-новата ни история. Атомната енергетика може да се превърне във визитна картичка на страната ни", убедена е Манолова.

"Над 200 хил. подписа са фалшиви", опонира Доброслав Димитров. Това не са фалшиви подписи, тези хора просто се страхуваха да си напишат адреса" защити се Манолова.

Тя поясни, че при строителството на атомната централа ще се ползва проектно финансиране. "Държавата ще получи заем при много ниска лихва. Не виждам проблем държавата да гарантира своето участие. Това не са дадени пари, а гаранции", твърди Мая Манолова. Димитров моментално контрира "Напротив, това ще са дадени пари".

Подкрепи Economic.bg