Преглед на печата - 04.10.2012

Акцентите в националната и международна преса

3590 ~ 4 мин. четене

"Коалиция с този ГЕРБ? Никога!", заявява в интервю за "Преса" Иван Костов, лидер на ДСБ. "Този ГЕРБ е наш политически противник. ГЕРБ трябва радикално да се промени, за да стане способен ние да му станем коалиционни партньори. Не можем с хора, които реставрират Живков и символите на живковизма, които заиграват с Русия и не могат членоразделно да защитят българските интереси, да правим каквото и да било. Трябва много да се замисли десният избирател и демократът въобще дали искат така да се управлява страната, с техните гласове", допълва Костов. ДСБ ще влезе в парламента, е посланието на лидера на партията.

"Кажи, бабо, за атома", коментира "Стандарт". Нашенецът ще слуша дебатите по радиа и телевизии, по площади и читалища и ще си скубе косите какво да реши, за да не сбърка. Защото "разяснителна" кампания само ще размъти още повече главите на обикновените хора, които нищичко не разбират от ядрени технологии! И никой няма да им разясни въпроса, че не България, а нито една държава по света все още не е решила генерално въпроса колко ще струва на обществото пълното извеждане от експлоатация на спрените ядрени централи и обработката и дългосрочното съхранение на отработилото ядрено гориво и радиоактивните отпадъци! Нито САЩ, нито Русия, Франция, Япония и пр. ядрени страни имат отговор на този въпрос! Нито някой знае колко хиляди поколения ще трябва да го решават, още по-малко - как! Днес цената на атомния ток е субсидирана от хилядите бъдещи поколения, които ще решават въпросите, на които ние нямаме отговор. Е, след като ядрените експерти нямат отговор на такъв важен въпрос, какво очакваме да получим ние от бъдещия атомен референдум?

"Труд" започва с коментари за бюджет 2013. "Проектът е силно рестриктивен", смята Пламен Димитров, президент на КНСБ. "Предвиден е известен ръст на доходите, но той е минимален и е доста далеч от нашите предложения. Затова проектобюджетът няма да получи нашето одобрение в този вид. Не виждаме причини за толкова рестриктивен дефицит, при положение че България е втора в ЕС по най-нисък публичен дълт", казва Димитров. "Ръстът от 1,9 на сто е постижим", отбелязва Лъчезар Богданов, "Индъстри уоч". "Оптимистичното през последните месеци е, че въпреки доста променливата и тежка картина в еврозоната, преките чужди инвестиции в България се увеличават, и то значително. За българската икономика, която е малка, бедна и изостанала и тепърва ще се интегрира в големия общ пазар, инвестициите са най-същественият двигател на растежа", посочва Богданов. "Ръст от 1,9% за нас е прекалено оптимистичен и трудно достижим, съдейки по това, което днес виждаме като перспектива пред икономиката. Компаниите планират даже спад на продажбите за следващата година и не е много ясно откъде ще дойде този ръст", е позицията на Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал. "Заложеният в бюджета дефицит от 1,3% е много нисък и ако наистина искаме да излизаме от кризата, това ще е трудно", предупреждава Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

Сделката е ток, е заглавието на Kапитал Daily.Държавата успешно продаде миноритарните си дялове във второ електроразпределително дружество през фондовата борса. След като в края на миналата година се раздели с акциите си в ЕВН, в сряда направи това почти изцяло със своите 33% в "Енерго-про мрежи" и "Енерго-про продажби" (бившата "Е.ОН България"). Бюджетът ще получи 28% повече от минимално заложената цена, или приблизително 68 млн. лв. за целия пакет. Акции през борсата закупиха доста инвеститори от страната и чужбина, като минаха и няколко големи пакета, което накара повечето представители на пазара да смятат, че зад тях стои чешкият мажоритарен собственик.

Докато президентът Обама и Мит Ромни се готвят да се срещнат в първия си дебат в Денвър, и двамата са силно фокусирани върху силата на латино-гласоподавателите да определят изхода от изборите в Колорадо, Невада и Флорида, пише вестник LA Times”. Показаното през седмицата от двамата кандидати за президентския пост подчертава две неща: президентът не може да направи достатъчно, за да гарантира, че латиноамериканците ще упражнят правото си на вот; а Ромни се бори да намали колебаещата се преднина на кандидата на демократите сред тях.  В рамките на няколко часа Обама оповести, че ще посети дома в Калифорния на известния борец за граждански права Сезар Чавес на церемония следващата седмица за обявяването й за национален паметник, а Ромни оповести, че ще уважи заповедта на Обама за спиране депортирането на стотици хиляди млади незаконни имигранти.

Полицейските служители на Ватикана са разкрили как се намерили хиляди документи в квартирата на бившия камериер на папа Бенедикт VXI, по време на акцията, при която папският подчинен е бил задържан, пише британският в.Independent”.  Част от откритите документи е трябвало да бъдат унищожени. Камериерът на понтифика Паоло Габриеле може да получи присъда за четири години затвор, ако бъде признат за виновен за кражба на секретни документи и тяхното предоставяне на италианските медии. Някои от изтеклите документи, включително смущаващи твърдения за корупция във Ватикана и данъчни дела на църквата, вече са били публикувани.

Преговорите на Гърция с „тройката” кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) за намаляване на разходите с 11.5 млрд. евро в замяна на продължаване на кредитната помощ протичат успешно, каза пред журналисти финансовият министър Янис Стурнарас, съобщава РИА Новости.  „Обсъжданията с „тройката” са на добър път. Има още по-големи проблеми, ние се опитваме да намерим компромис, за да сключим споразумение”, каза Стурнарас, след среща с премиера Андонис Самарас.  Гръцките медии съобщават, че международните кредитори искат още по-голяма намаляване на заплатите, пенсиите и другите социални плащания с около 9.5 млрд. евро през следващите две години. Освен това се появи не потвърдена информация, че разчетите на кредиторите показват, че БВП на Гърция ще намалее с 5% през 2013 г., а не с 3,8%, както е записано в проектобюджета за следващата година.

Подкрепи Economic.bg