Не забравяйте за "доказателствата" при атаката над Ирак

Президентът на Русия Владимир Путин даде пространно интервю за Associated Press по темата със Сирия

292 ~ 4 мин. четене

- Г-н Путин, ако Съвета за сигурност на ООН потвърди използването на химическо оръжие в Сирия, какво трябва да се направи по въпроса?

- Засега нямаме точна информация за това какво се е случило. Считаме, че трябва най-малкото да изчакаме резултатите от разследването, проведено от Съвета за сигурност на ООН. Но няма доказателства, че тези химически вещества, не е ясно все още дали е химическо оръжие или само някои вредни химични вещества, са били използвани от сирийската армия.

Освен това, както вече споменах, по наше мнение, изглежда абсолютно абсурдно, че редовните въоръжени сили, които в момента са в настъпление и в някои области са обградили така наречените бунтовници и ги довършват, при тези обстоятелства ще използват забранени химически оръжия. Те много добре знаят, че това би могло да послужи като претекст за прилагане на санкции срещу тях, включително използването на сила. Това е просто абсурдно, това е нелогично, на първо място.

На второ място, ако има данни за използване на химическо оръжие от редовната армия, това доказателство трябва да се представи на Съвета за сигурност на ООН. И доказателството трябва да бъде убедително, а не да се основава на слухове или информация, получена от спецслужбите чрез някакъв вид засичания или подслушване, или подобни неща. Дори в САЩ има експерти, които смятат, че доказателствата, представени от администрацията, не изглеждат убедителни, и те не изключват възможността за предварително планирана провокация от страна на опозицията в опит да даде на своите спонсори претекст за военна намеса.

- Беше показано обаче видео със страдащи деца. Как ще го коментирате?

- Що се отнася до видео материалите с участието на мъртви деца, за които се твърди, че са убити в химическа атака, те са ужасни. Въпросът е обаче кой е отговорен за това.

Самите снимки не отговарят на този въпрос. Някои смятат, че това е компилация, направена от същите тези бунтовници, които са свързани с Ал Кайда, и които винаги са се отличавали с изключителна бруталност.

Ако сте гледали тези клипове внимателно, там няма родители, жени или медицински персонал. Кои са тези хора и какво се е случило там? Няма отговор на този въпрос. И самите тези снимки са несъмнено ужасни, но те не доказват вината на някого. Няма съмнение, че ситуацията трябва да се разследва, и би било добре да се знае кой е отговорен за тези зверства.

Каква ще е позицията на Русия, ако в крайна сметка се убедите, че правителството на Сирия е виновно за това?

- В съответствие с действащото международно право, само Съветът за сигурност на ООН би могъл да постанови използването на сила срещу суверенна държава. Всеки друг претекст или метод, за да оправдае използването на сила срещу независима суверенна държава, е недопустим и може да се тълкува като агресия.

- Добре де, все пак бихте лис е дистанцирали от правителството на Асад или ще продължите да извършвате военните си доставки?

- Когато имаме обективни и точни данни за това кой е извършил тези престъпления, тогава ще реагираме. Ако предполагаме нещо сега и обявим нещата предварително, ще е абсолютно неправилно. Това не се прави в политиката. И все пак, мога да ви уверя, че ще вземе принципна позиция. Бих искал да кажа, че нашата позиция ще е принципна, защото използването на оръжия за масово унищожение е престъпление.

От друга страна възниква и друг въпрос. Ако се установи, че оръжия за масово унищожение се използват от бунтовниците, какво ще направи САЩ с тях? Какво ще направят спонсорите на бунтовниците?  Ще спрат ли доставките? Ще започнат ли военни действия срещу тях?

- Позицията ви обаче може да се разгледа като защита на правителството на Асад?

- Ние не защитаваме това правителство. Ние защитаваме абсолютно различни неща. Защитаваме правилата и принципите на международното право. Ние защитаваме съвременния световен ред. Ние защитаваме използването на сила само в рамките на съществуващия международен ред, международните правила и международното право. Това е, което защитаваме. Ако въпроси, свързани с употребата на сила, се разглеждат извън рамките на ООН и Съвета за сигурност, след това има риск, че подобни незаконосъобразни решения могат да бъдат прилагани срещу други и под никакъв претекст.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери смята, че химическите оръжия са били използвани от армията на Асад. Същото твърдение беше изказано от Колин Пауъл, държавнен секретар при президента Джордж Буш, който се опита да убеди цялата международна общност за нуждата да се атакува Ирак и дори показа епруветка, съдържаща някакъв бял прах. Всички тези аргументи се оказаха несъстоятелни, но бяха използвани за започване на военни действия, които мнозина в САЩ смятат за грешка днес. Трябва ли да забравим за това? Тези "доказателства" не трябва да излизат от ума на никой.

- Какво трябва да направят САЩ, за да ви убедят?

- Ще приемем само доказателства след задълбочено и конкретно разследване. Те трябва да са безспорни, да е ясно какво е било използвано и от кой.

- Ще продължи ли Русия да изпълнява договорите за доставка и поддръжка на военно оборудване за Сирия?

- Да, разбира се. Правим го и се предполага, че ние си сътрудничим с легитимно правителство, без да нарушаваме международното право или някой от нашите ангажименти. Без наложени ограничения от ООН върху доставките на оръжие за Сирия. Много е разочароващо обаче, че се извършват доставки за бунтовниците, въпреки че международното право забранява доставката на оръжие за опозиционните групи.

- Предоставила ли е Русия най-съвременната противовъздушна система S-300 на Сирия?

- S-300s не е най-съвременната система. Мисля, че тя всъщност е малко по-добра от американската Patriot, но ние вече имаме S-400 и сме близо до завършване на S-500. Тези оръжия със сигурност са много ефективни. Ние имаме договор за доставка на S-300, и вече доставяме някои от неговите компоненти, но цялата доставка не е приключила, но сме спрели доставките засега. Въпреки това, ако видим, че се предприемат стъпки, които нарушават действащите международни норми, ще мислим как да действаме в бъдеще, включително по отношение на доставките на такива чувствителни оръжия за някои части на света.

- Да предположим, че президентът Обама получи подкрепата на Конгреса за военни действия и други държави се присъединят към САЩ какво ще направи Русия?

- Имаме различни планове, ако ситуацията се разви по различни сценарии.

Подкрепи Economic.bg