Nestle купува поделение на Pfizer

Сделката е за 11,85 млрд. долара

Швейцарската група Nestle възнамерява да изкупи бизнеса с детски храни на веригата дрогерии Pfizer за 11,85 млрд. долара, с което ще надмине съперника си Danone в сектора. Двете компании наддаваха яростно през миналата седмица като цената на поделението постепенно се покачваше от 10 млрд. долара нагоре.

Очаква се сделката по придобиването, която предстои да бъде одобрена от антимонополния регулатор, да приключи през 2013 г. От Nestle обясниха, че въпреки високата цена компанията възнамерява да си избие парите с разширяването на пазарите в развиващите се страни.

До 2020 г. Nestle цели да увеличи дяла си в развиващите се страни до около 50% от около 40% в момента.Pfizer от своя страна пък се стреми да се освободят от нехарактерните за тях дейности и да се съсредоточат върху разработката на нови лекарства.

Стойността на сделката обаче не е толкова висока в сравнение с цената, която Nestle плати при изкупуването на марките за детски храни Gerber и Novartis Nutrition.

Миналата седмица хранителният гигант Nestle отбеляза сериозен ръст на продажбите през първото тримесечие заради увеличени цени и разширяване на пазара в развиващите се страни.

Коментари: 0