Nestle с най-бавен ръст на продажбите от 4 години

Компанията очаква по-слаби резултати за цялата година

320 ~ 1 мин. четене

Продажбите на базираната във Веве, Швейцария Nestle SA са се повишили с 4.1% през първото полугодие на тази година, докато анализаторите очакваха ръст от 4.5%. Това е най-бавният годишен темп на нарастване на приходите през първите шест месец за последните 4 години, става ясно от съобщение на най-голямата компания в света за производство на храни.

В основата на бавния ръст е намаляване на цените и студеното време в Европа, което намали продажбите на сладолед и замразени храни, предаде Bloomberg. Производителят на марката сладоледи Haagen-Dazs ще продължи да бори със слабото търсене на замразени храни, бутилирана вода и диетични продукти.

Заради негативните данни за полугодието, от Nestle заявиха, че компанията ще постигне по-малък ръст на продажбите от досегашната прогноза. Новите очаквания са за 5% повишение, а досега прогнозата беше за 6% ръст на приходите за цялата година. "Постигането на 6% по-високи продажби през втората половина "няма да е лесно", заяви главният финансов директор на Nestle Уан Линг Maртело. Анализатори коментираха от своя страна, че няма да се изненадат и ако повишението е под 5%

След съобщението книжата на Nestle изтриха 1.65 франка от стойността си и се понижиха до 63.05 швейцарски франка за акция по време на търговията в Цюрих.

Подкрепи Economic.bg