Nike продава Umbro на загуба

Компанията за спортни стоки ще се раздели с дъщерното си дружество срещу 225 млн. долара, след като през 2008 г. го купи за близо 500 млн. долара

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата компания за спортна екипировка - Nike Inc. се е съгласила да продаде Umbro за 225 млн. долара, пише Bloomberg. Компанията за производство на футболна екипировка и аксесоари ще бъде купена от Iconix Brand Group Inc. През 2008 г. Nike даде 483.7 за да стане собственик на Umbro.

Продажбата е част от стратегията на главния изпълнителен директор на Nike - Марк Паркър да се концентрира само върху най-печелившите и най-перспективните бизнеси. Освен Umbro, компанията ще се опита да продаде и Cole Haan, която произвежда кожени обувки и чанти. Източници на Reuters през юни заявиха, че Cole Haan се очаква да донесе от 400 млн. до 500 млн. долара.

С парите от продажбата на двата бранда ще бъдат увеличени инвестициите в успешните Nike, Jordan, Converse и Hurley.

Това е втората сделка между Iconix и Nike. Iconix, която притежава десетки марки, включително Candie's, Joe Boxer и Badgley Mischka, купи Starter от Nike през 2007 г. Сделката за Umbro, която прави основно футболни обувки и беше придобита от Nike през 2008 г., се очаква да приключи до края на годината.

Коментари: 0