Никей пада, йената скача

Златото скача за пети пореден ден и се намира на най-високи нива за последните 3 седмици

Йената днес отново нараства и се отдръпва от скорошните 5-годишни дъна срещу долара и еврото, а дилърите използват слабостта на Токийската борса като повод за покупки на японската валута. Дилърите във валута често следят представянето на борсовия индекс Никей за близката посока на йената, тъй като нейните движения имат склонност за обратна корелация с тези на индекса, тоест йената расте, когато акциите в Токио падат.

Днес спада на Никей с 2% породи покупки на йени в това число и покриване на къси позиции. Долар/йена слезе на 104.27 и се отдалечава от 5-годишния връх на 105.45, който удари в четвъртък и беше най-високата стойност след октомври 2008 година. Според някои анализатори обаче долара ще остане стабилен срещу йената и вероятно търговията в близък план ще бъде в рейнджа между 104 и 106. Все пак те не изключват слабост на зелените пари през февруари ако японските акции падат в очакване на повишението на данъците върху продажбите в Япония, които ще влязат в сила през април.

Евро/йена слезе на 141.65 и е доста под 5-годишния връх от края на декември на 145.67. Слабостта на Никей беше достатъчна за разпродажби в евро/йена, стерлинг/йена и австралийски долар/йена. Паундът слезе на 170.63 йени и е доста под 5-годишния връх от 174.84, който достигна в четвъртък, докато австралийския долар слезе на 93.29.

Евро/долар е на нивата около 1.3585 доста под 2-годишния връх на 1.3894, който удари в края на декември. Първата пълна работна седмица за годината може да предложи на инвеститорите доста информация за движенията на долара през следващите месеци. В сряда ще бъде оповестена стенограмата на Федералния резерв от заседанието през декември. На това заседание беше решено да се започне намалението на стимулите и покупките на активи да слязат на месец с 10 милиарда долара до 75 милиарда долара. Самата стенограма може да даде по-добра представа за времето на следващите редукции. В петък излиза доклада за трудовата заетост през декември, който ще покаже дали растежа на американския трудов пазар е достатъчно силен, че Фед да продължи с редукциите. В петък в реч на председателя на Фед Бен Бернанке, който напуска поста си в края на месеца, беше обрисувана позитивна картина за американската икономика в предстоящите месеци. Той обаче тушира прекаления оптимизъм като допълни, че в секторите на жилищното строителство, финансите и фискалната политика цялостното възстановяване съвсем ясно остава не завършена.

 

Интересна ситуация на растеж на златото при сила на долара

Златото скача за пети пореден ден и се намира на най-високи нива за последните 3 седмици. Слабостта на акциите накара инвеститорите да търсят сигурността на метала. Неговото рали идва въпреки силата на долара и позитивните коментари на Федералния резерв за американската икономика, но и след обезценка през миналата година с 30%.

Според специалисти слабостта на акциите ще има по-голямо влияние върху цената на златото отколкото върху силата на долара. Причината е, че става дума за насочване на средства и ако има парични потоци към златото и извън акциите ще последва намаление на отлива от фондовете търгуващи със злато и всичко това ще подкрепи цената на златото.

Някои анализатори очакват средна цена от 1200 долара през годината като през първото тримесечие вероятно ще има покачване и нива и от 1300 долара за тройунция. Спот цената днес достигна 1245 долара за тройунция. Миналата година златото се обезцени с 30%, тъй като акциите в целия свят скачаха, а Фед оповести, че започва намаление на стимулите. Отливът на средства от осемте най-големи фонда търгуващи със злато беше в размер на 740 тона за 2013 година, когато инвеститорите преместваха средства към акциите.

Днес азиатските индекси спаднаха до 2-седмични дъна след като стана ясно, че растежа в сектора на услугите в Китай рязко се е забавил през миналия месец. Доларът се търгува в близост до няколко седмични върхове заради положителните перспективи пред американската икономика. Физическото търсене от Китай, който е най-големия потребител на злато в света, остава силно.

Икономическите новини от тази седмица могат да покажат дали ралито на златото ще продължи. По-късно през седмицата излизат докладите за трудовата заетост и търговския баланс в САЩ, които ще покажат силата на икономиката, докато стенограмата от заседанието на Федералния резерв през декември ще покаже дали Фед ще бъде агресивен при редукциите.

Бен Бернанке, който напуска поста председател на Фед в края на месеца, даде в петък позитивна оценка за американската икономика в предстоящите месеци, но допълни, че цялостното икономическо възстановяване ясно остава не завършено. При неговата вероятно последна реч, Бернанке каза също, че Фед в момента не е по-малко ангажиран към благосклонната монетарна политика, въпреки че започна да намалява стимулите.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0