Ниски добиви на царевица във Видинско

Добивите са ниски, а разходите - значителни, коментират от Съюза на зърнопроизводителите

260 ~ 1 мин. четене

Добивите от царевица във Видинско са много под очакваните, а разходите - значителни, коментира пред БНР Жечко Андрейнски от Съюза на зърнопроизводителите. Около 300 кг. от декар е средният добив от царевица в Долната тераса на област Видин. Жътвата тече от началото на седмицата.

"Добивите са много под очакваните, а разходите, които са направени тази година, са значителни. В минали години добивите от декар бяха между 500 и 600 кг, а на места и по 800 кг от дка:, посочи Андрейнски. По думите му лошите метеорологични условия и най-вече липсата на дъждове попречи на реколтата.

Такова е положението в Ниската тераса на областта - Ново село, Брегово, Капитановци. Царевицата, която се прибира в момента е хибридна, с по-къса вегетация и на местата, където почвите са по- леки. Там царевицата узрява по-рано.

В по-високите части на областта, като в района на Димово, Макреш и Грамада, прибирането на царевицата все още не е започнало. Масовата жътва на царевицата се очаква да започне към 5 септември, каза още Жечко Андрейнски.

Подкрепи Economic.bg