Nokia и Alcatel-Lucent преговарят за сливане

Двете компании преговарят от няколко години

3635 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

След продажбата на телефонния си бизнес, финландската компания Nokia се насочи към пазара на телекомуникационното оборудване. Неотдавна Nokia изкупи 50-процентовия дял на Siemens в съвместно им предприятие, а сега планира нова сделка с Alcatel-Lucent.

По информация на Reuters, двете компании вече са провели предварителни разговори за продажба на бизнеса с безжично оборудване на Alcatel. Очаква се скоро преговорите да бъдат подновени. Спекулациите относно сливането на компаниите са от няколко години, тъй като и Nokia и Alcatel желаят да се конкурират с лидера на пазара Ericsson и азиатските компании за мрежово оборудване Huawei и ZTE.

Анализатори, близки до Nokia Solutions and Networks – наследника на Nokia Siemens Networks, смятат, че евентуална сделка с Alcatel-Lucent е рискована за бъдещето преструктуриране на Nokia. Самата Alcatel-Lucent също не се намира в добра ситуация.

През второто тримесечие на 2013 г. чистата загуба на alcatel-Lucent нарасна два пъти, достигайки 885 млн. евро. В момента телеком производителят се опитва да намали загубите си с 1 млрд. евро и да се преориентира към по-печеливши бизнеси.

Nokia не е единствената компания, заинтересована от закупуването на някои от активите на Alcatel. Други производители на мрежово оборудване като Junniper Networks Ericsson също са били заинтересовани от някои от активите на Alcatel-Lucent, твърдят източници.

Подкрепи Economic.bg