Maксималната пенсия става 960 лева от догодина

Според промени, приети с единодушие на консултативен съвет към социалното министерство, от 2014 около 53 000 пенсионери вече ще получават реалния размер на пенсията си

Снимка: БГНЕС

3557 ~ 1 мин. четене

Максималната пенсия от догодина ще бъде 960 лева. Това ще важи и за новите, и за вече отпуснати пенсии. На това мнение са управляващи, експерти и социални партньори.

Според промени, приети вчера (25 септември) с единодушие на консултативен съвет към социалното министерство, от догодина засегнатите вече ще получават реалния размер на пенсията си.  Промените ще важат и за новоотпуснатите, и за старите пенсии. Те ще дадат възможност за по-високи пенсии на около 53 000 пенсионери.

„Беше един добър ден за Консултативния съвет, защото успяхме да отделим спорно от безспорно. Успяхме да стигнем до обща позиция, която се подкрепя от всички, че таванът на пенсиите през 2014 ще падне”, каза след заседанието бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков пред Нова тв.

Идеята е да се въведе общ модел на изчисление за всички пенсии – както тези отпуснати преди 2000 година, така и тези след нея. Пенсията ще представлява около 40% от максималния осигурителен доход.

Това означава, че таванът на пенсиите догодина ще бъде равен на 40% от планираната за догодина сума на максималния осигурителен доход от 2400 лева. Така най-високата пенсия ще бъде 960 лева.

Подкрепи Economic.bg