Nokia очаква добри финансови резултати

Акциите на компанията поскъпват с 16.33% и се търгуват за 3.49 евро за брой

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финландският производител на телефони Nokia обяви, че финансовите резултати през четвъртото тримесечие на 2012 г. ще са по-добри от очакваното. Като причини се изтъкват по-голямото търсене заради празничния сезон и съкращаването на разходите. Двете тенденции са обърнали негативните тенденции при продажбите.

Оперативната печалба при продажбите на телефони се очакват да бъдат около 2% от общите приходи на компанията. Не се предвижда Nokia да бъде на загуба.

Днешната прогноза е доста по-добра от направената през октомври. Тогава анализаторите на компанията очакваха загуба в размер на 6% от продажбите. Като допустимо разминаване се приема плюс-минус 4 процентни пункта.

От началото на 2011 г., когато главният изпълнителен директор Стефан Елоп започна да залага на партньорството с Microsoft, Nokia е акумулирала загуба в размер на 4.8 млрд. евро. През този период компанията използваше средства от своите резерви, като всяко тримесечие те намаляваха средно с 600 млн. евро.


За да намали разходите Елоп съкрати повече от 20 хил. служители, затвори производства и изследователски отдели. За да се бори за пазарен дял пък беше пусната новата серия Lumia, която използва операционната система Windows Phone.

За първото тримесечие на 2013 г. компанията очаква оперативна загуба равна на 2% от стойността на продажбите. Тук неизпълнението може да е плюс-минус 4 процентни пункта, казаха от компанията.

Заради положителните сигнали, днес акциите на компанията поскъпват с 16.33% и към 16 ч. се търгуват за 3.49 евро за брой.

Подкрепи Economic.bg