Nokia ще продаде дълг за 750 млн. евро

Финландската компания търси начин за финансиране при ниски лихви

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финландският производител на телефони Nokia планира да набере 750 млн. евро чрез емитирането на корпоративни облигации. В последствие книжата ще бъдат конвертирани в акции, което ще бъде един от най-евтините начини за финансиране, пише Reuters.

Според компанията лихвата по тях ще е между 4.25 и 5%. Началната цена за преобразуване на облигациите се очаква да бъде с 28-33% над средната цена на акциите на Nokia между старта и края на предлагането. Окончателните условия, включително конверсионната цена и максималният брой акции, които могат да бъдат издадени при конвертиране, се очаква да бъдат обявени по-късно, а самото предлагане се очаква около 26 октомври. Във вторник акциите на Nokia поевтиняха с над 6% до 2.02 евро.

Преди 2007 г. Nokia беше световен лидер в продажбата на телефони. Сега обаче компанията изпитва сериозни трудности да се конкурира с Apple и Samsung на пазара на смартфони. През третото тримесечие компанията отчете 969 млн. евро загуба.  Това беше осмото поредно тримесечие, през което технологичната компания не може да излезе на печалба.

Постоянните загуби ядат паричните резерви на компанията. В края на септември те са 3.6 млрд. евро при 4.2 млрд. евро година по-рано. Прогнозите на Standard & Poor's са, че до края на годината свободните пари на компанията ще намалеят под 3 млрд. евро.

От компанията възнамеряват да използват нетните приходи от облигациите за укрепване на капиталовата структура, обслужване на дълг с наближаващ падеж при запазване на резервите от ликвидност и общи корпоративни цели. "Това предлагане е предназначено за укрепи допълнително финансовите ни позиции и ликвидността, като същевременно ни позволява да се възползваме от текущите благоприятни условия за дългосрочно финансиране от облигационните пазари", коментира главният финансов директор и вицепрезидент на компанията Тимо Лхамутила.

На борсата в Хелзинки днес акциите на компаниите поевтиняват с над 6% и към 18 ч. се търгуват за 2 евро за брой. За една година книжата на компанията са се обезценили с близо 60%.

Коментари: 0