Нов модерен кораб във флота на БМФ

Компанията вложи 338 млн. лв. в нови параходи за последните две години

Флотилията на Параходство "Български морски флот" (БМФ) се увеличи с нов 30 700-тонен кораб, съобщиха от компанията. Плавателният съд е построен в корабостроителницата на Шанхайгуан, Китай и беше приет от екипаж на българското дружество. Бълкерът с името "Родопи" пое с пълен товар от Китай към Западна Европа. Това е шести пореден 30 700-тонен кораб, построен в този завод.

Така на практика само за две години компанията вече се сдоби с нова флотилия от осем модерни бълкери (кораби за транспортиране на насипни товари), от които шест са еднотипни: 30 700-тонни - "Витоша" (приет през 2010 г.), "Странджа" (приет през 2010 г.), "Осогово" (приет през 2011 г.), "Беласица" (приет през 2011 г.), "Люлин" (приет през 2011 г.) и "Родопи" (приет през 2012 г.). БМФ има и два 38 000 тонни плавателни съда - "Родина" (приет 2009 г.) и "България" (приет през 2010г.). Инвестицията е на обща стойност 338 млн. лв. и с нея "Параходство БМФ" АД изпълни предсрочно 5 годишния инвестиционен план, поет като ангажимент към Агенция за приватизация.

Новоприетият "Родопи" е оборудван с последната дума на техниката по отношение на навигационната апаратура и силовите уредби и както своите събратя от същата серия носи името на българска планина, коментират от БМФ. Всички кораби от тази серия са с ледови клас, което позволява на компанията да оперира с тях в тежките зимни условия на северните морета, и са тип "Лейкър" - конструирани са с възможности за плаване във Великите езера на Северна Америка. Това улеснява експлоатацията и поддръжката им, твърдят от компанията.

Приетият в състава на "Параходство БМФ" моторен кораб "Родопи" е третият в историята на най-старата и най-голямата българска шипингова компания. Първият е закупен "втора ръка" на 5 февруари 1961 г. в Анверс, Белгия. Тогава е вдигнат флагът на първия наш специализиран кораб за насипни товари - параходът "Родопи" (ex RUSWOOD), построен през 1953 г. в Лондон, Великобритания, с товароподемност 7945 тона, припомнят от БМФ. Първият "Родопи" плава във флота на параходството до 1972 г., когато е преустроен в плаваща учебна база. Флагът на вторият кораб "Родопи" е вдигнат на 30 март 1978 г. Той е построен във Варна и е с товароподемност 24 354 тона. Този кораб е в експлоатация до 17 юни 2011 г.

Коментари: 0