Нов закон гарантира финансовата стабилност

Министърът на финансите ще има право да налее средства в бюджета на дадено министерство за сметка на друго

6944 ~ 1 мин. четене

Министърът на финансите ще има право да налее средства в бюджета на дадено министерство за сметка на парите, отредени за дейността на друго ведомство. Това гласи работен проект на Закона за публичните финанси, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на финансите, съобщи агенция Стандарт нюз.

Разпределянето на средства, или както е записано в документа "компенсирани промени между показателите", ще обхваща министерствата, централния бюджет и сметките за средства от ЕС. Според настоящия Закон за устройство на държавния бюджет министърът на финансите има същите правомощия, но само вследствие на издаден нормативен акт.

Според работния проект на Закона за публичните финанси наличието на нормативен акт няма да бъде задължително условие за промяна на бюджетните показатели, а само част от случаите, в които финансовият министър ще може да променя размера на разходите на дадени ведомства.

Основната цел на Закона за публичните финанси е да очертае конкретните бюджетни правила в името на дългосрочна финансова стабилност. Бюджетният дефицит няма да може да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт, размерът на държавния дълг ще бъде с горна граница 60% от БВП, а разходите на хазната ще бъдат до 40% от БВП. Бюджетният дефицит, изчислен според методологията на ЕС (заедно с начислените разходи, които още не са направени), трябва да бъде до 2% от БВП. Временно по-голям дефицит ще се допуска само в изключителни случаи или спад на икономиката с над 3%. Също така преизпълнение на приходите няма да може да се използва за допълнителни разходи.

Подкрепи Economic.bg