Новите потребителски кредити се теглят за покриване на стари

Младежите са по-обезпокоени от политическата ситуация и не иска да задлъжняват

3707 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Повече от половината изтеглени потребителски кредити през февруари са били използвани за рефинансиране на стари задължения. Това сочи анализ на консултантската компания "Кредит Център". Данните показват, че около 60% от исканите потребителски заеми през миналия месец  са за обединяване на няколко по-малки кредита и погасяване на натрупани задължения.

Политическата ситуация засега оказва слабо влияние върху кредитния пазар, отчитат още финансовите консултанти. Наблюденията им сочат, че засега младите хора - между 18 и 25 години, са единствените, които показват притеснение от последните политически събития и предпочитат да не трупат по-големи задължени.

"Точни данни за влиянието на последните събития върху кредитния пазар вероятно ще имаме през април и май. Засега наблюдаваме само определени тенденции - по-възрастните кредитополучатели не демонстрират притеснения по отношение на финансовата си стабилност и приключват сделките си за покупка на имот с кредит", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център".

Пазарът на ипотечни кредити през февруари е по-слабо активен и с малко нови промоционални предложения от финансовите институции и почти изравнени предпочитания към двете основни валути - лева и евро. В най-краткия месец на годината средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната е 31 561 евро. Съотношението между европейска и българска валута е 52 на 48 в полза на еврото.

Покупката на жилище остава ключова причина за теглене на ипотечен кредит - близо 96% от потребителите имат тази цел. Останалите 4% от изтеглените заеми са с цел лично ползване.

Най-честият срок за връщане остава между 16 и 20 години. Малко над 25% от потребителите избират кредит, който връщат между 21 и 25 години. Кратък период на погасяване - под 10 години, е предпочитанието на 4.3% от кредитополучателите.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg