Новите правила за млечните продукти влязоха в сила от днес

Продукт, който съдържа растителни мазнини или протеини от немлечен произход, ще се нарича имитиращ, а не млечен продукт

От днес влиза в сила наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Текстът поставя разграничение между млечните продукти и т.нар. имитиращи - които съдържат растителни мазнини.

Според Наредбата продуктите от мляко и имитиращи продукти не могат да бъдат прозивеждани в рамките на едно предприятие. Производителите имаха срок до 28 декември да заявяват върху какво ще бъде съсредоточено тяхното производтство. От тогава в регистъра на предприятията е обозначено дали съответното млекопреработвателно предприятие произвежда към момента млечен или имитиращ продукт. Възможност да променят производството си, те ще получават на всеки шест месеца.

Наредбата въвежда изисквание и към търговците. От днес имитиращите продукти трябва да бъдат разположени на отделни щандове в магазините, които са ясно обозначени с надписи „Имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко“.

В Наредбата ясно са описани какво точно представляват отделните продукти, които имат право да носят на етикетите си „млечни“. Дадени са точни описания по отношение на сиренето, кашкавала, изварата, киселото мляко, айряна.

Преди дни директорът на Агенцията по храните д-р Йордан Войнов предупреди, че проверките по магазините за спазване на новите изисквания ще започнат още от  януари.

Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти трябваше да влезе в сила още през октомври. По искане на Европейската комисия обаче гратисният период беше удължен до края на годината, с което беше дадено повече време на преработвателите да настроят производствените си мощности.

Коментари: 0