Новите работни места в САЩ забавиха растежа си

Годишната инфлация остава под целите на Федералния резерв

Новите работни места в САЩ забавиха растежа си
92 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Новите работни места в САЩ са забавили растежа си, а безработица се е повишила през юли, съобщава Reuters. Изненадващите данни могат да послужат като аргумент на Федералния резерв да задържи ниските лихвени нива за известно време.

Данните на департамента по труда сочат, че новите работни места извън заетите в централното правителство, неправителствените организации и фермерите, са възлезли на 209 хил. през изминалия месец. През юни показателят нарасна значително до 298 хил., а очакванията на наблюдателите бяха за около 233 хил.

Въпреки спада, юли отбеляза шестия пореден месец, когато заетостта се повишава в абсолютни стойности с над 200 хил. души. За последно подобна серия е била регистрирана през вече далечната 1997 г. В допълнение на това, статистиката ревизира леко показателят за май и юни, добавяйки още 15 хил. работни места.

Безработицата от своя страна се повиши с една десета от процента до 6,2%. Анализирайки този резултат се вижда, че той нее непременно негативен сигнал за най-голямата икономика в света. Ръстът не се дължи толкова на освобождавания от работа, колкото на по-големият брой записали се в службите по труда, което показва по-позитивни нагласи за кариерното развитие сред обществото.

Департаментът по търговия публикува друг доклад, чиито данни вероятно ще бъдат взети предвид от Фед. Инфлацията се укроти леко до 0,1% през юни, при 0,2% за предходния месец. Така натрупаното поскъпване на потребителските стоки, без енергийни продукти и храни, за последните 12 месеца е 1,5%. Стойността е все още далеч от целите на Централната банка за 2% инфлация.

Коментари: 0