Новият износ на Германия: Обучение на кадри

Фабриката на Volkswagen ще има първи завършващ випуск от американски граждани и е лидер в обучението на кадри за собственото производство

Големите производители в Германия, като Volkswagen например, не просто фабрикуват автомобили, машини и химикали. Те също така развиват немската система за обучение, което може да спомогне за запълване на американската дупка за квалифицирана работна ръка.

Volkswagen, чиято фабрика ще има своя първи завършващ випуск от американски граждани, е една от десетките компании, които въвеждат обучение, комбиниращо немския стил на работа и професионално образование.

Въпреки, че безработицата остава над 8%, компаниите не могат да намерят достатъчно механици, специалисти по роботика и други висококвалифицирани работници, които да запълнят местата. Около 600,000 места за квалифицирани работни места остават незаети.

"Разбрахме, че подобен ход е по-добър за изграждането на собствения персонал, и така не трябва просто да се разчита на пазара", каза Ханс-Херберт Ягла, директор на отдел човешки ресурси на Volkswagen в един от заводите. Германският автомобилен производител стартира тригодишна стажантска програма, за да се гарантира, че фирмата ще разполага с квалифицирани работници.

Много други фирми са започнали да разглеждат тази възможност на сериозно. Всички те са обединили сили заедно обществени колежи, да се обучават работници за поддържане на високотехнологични съоръжения.

"Няма компания, с която да съм говорил, която да не се заинтересува от концепцията", каза Мичъл Арфа, директор на програми за обучение на Trident.

В Германия, близо две трети от специализираните работници в страната са обучени чрез партньорства на компаниите с технически училища и професионални гилдии. Миналата година германските фирми са обучили близо 600 000 стажанти.

Един от обучените е 28-годишният Брайън Бъртън, които се присъединиха към програмата през миналата година. Когато се дипломира през 2014 г., той и брат му Марк ще имат гарантирана работа във Volkswagen, започваща от 22 долара на час, както и технически дипломи от Chattanooga State Community College. "Това е образование, което не можеш да получиш другаде", смята Бъртън.

Коментари: 0