Някои италиански банки имат нужда от още капитал

Нуждата от финансов ресурс е заради протоилата се рецесия, твърди гуверньорът Игнасио Виско

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Управителят на централната банка на Италия (Banca d'Italia) Игнасио Виско каза, че някои от средните и големите италиански банки се нуждаят от повече капитал, тъй като рецесията в страната се е проточила. "Някои големи и средни банкови групи трябва да продължат да постигат напредък", каза Виско, цитиран от Bloomberg.

Италианският гуверньор добави, че увеличението на капитала ще позволи намаляване на финансовата задлъжнялост на банките без да се свива кредитирането за реалната икономика. "Укрепването е в интерес на акционерите", каза още Игнасио Виско, който е и в управата на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Италия е затънала в четвъртата си рецесия от 2001 г. насам, като политиката на премиера Марио Монти за ограничаване на бюджетния дефицит, води до свиване и на вътрешното потребление. Безработицата през декември достигна най-високо си ниво за последните повече от 13 години, а потребителското доверие се понижи през януари до най-ниското си ниво от 1996 г. насам.

"Икономическият спад може да свърши през втората половина на 2013 г.", коментира Игнасио Виско.

Реномето на италианските банки беше сериозно засегнато от скандалите около Banca Monte Dei Paschi Di Siena - най-старата финансова институция в света. Трезорът изгуби стотици милиони на своите акционери заради рискови сделки.

Подкрепи Economic.bg