Няма да загубим средства за конкурентоспособност

Служебният министър на икономиката и енергетиката няма да прибързва с кадрови промени

Няма да загубим средства за конкурентоспособност

Снимка: БГНЕС

3656 ~ 2 мин. четене

„Няма да бъдат загубени средства по оперативна програма Конкурентоспособност”, заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в интервю за БТА.

Той посочи, че през 2014 г. трябва да бъдат сертифицирани малко над 192 млн. евро безвъзмездна финансова помощ. До момента това се е случило за 118 млн. евро, а 16 млн. евро са в процес по сертифициране. „Това означава, че почти 70 % от планираните за годината средства по оперативната програма са вече сертифицирани”, казва Щонов.

Министърът напомни, че сертифициращият орган е имал забележки по три процедури, по които е било спряно сертифицирането. Управляващият орган по програмата е отстранил нередностите и още на 20 август е дадена зелена светлина за сертифициране по една от процедурите. „В оптимални срокове ще изпълним коментарите и по другите две, така че чакащите 25 млн. евро ще бъдат подадени към сертифициращия орган. Оставащите 33 млн. евро ще бъдат разплатени към бизнеса и сертифицирани до края на 2014 г.”, пое ангажимент той.

Общият бюджет на новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще достигне 1,39 млрд. евро. Васил Щонов обяви, че се предвижда за следващия програмен период 2014 - 2020 г. да бъде създаден гаранционен фонд, който да разреши един от основните проблеми пред бизнеса - липсата на достатъчно обезпечение при необходимост от кредитиране.

„В момента давам възможност на всеки мениджър на структурите към МИЕ да подобри работата си”, отговаря Щонов на въпрос дали ще има смени в ръководствата на ресорни на министерството агенции. „Ако има кадрови промени, те ще са обосновани и ще са с цел повишаване ефективността на съответното дружество или агенция”, допълва той.

Служебният министър засяга и чувствителната тема с увеличението в цената на електроенергията. Според него, това би трябвало да се случи плавно и в дългосрочен план, едновременно с подобряване икономическото състояние на страната и създаването на фонд за подкрепа на енергийно бедните домакинства.

Още тази седмица, на заседание на Министерския съвет ще бъде разгледано решението за сформиране на енергиен борд, който да съдейства на правителството при стабилизирането на енергийния сектор, обявява Щонов. „От борда се очаква да гарантира експертност, независимост и ефективност при вземането на решения в енергетиката. Всички участници на пазара на електроенергия трябва да направят отстъпки, за да е стабилна системата”, изтъква той.

Васил Щонов ще работи, за да се наложи принцип минимум 1% от приходите от туризъм да отиват за национална реклама на България, за изследване на целеви пазари и маркетингови анализи.

"Ние, като служебно правителство, ще направим необходимия анализ и основата за следващия бюджет, тогава когато редовното правителство и парламентът ще могат по конституция да го обсъдят и приемат под формата на закон", допълни той.

Коментари: 0