МО: България е в информационна война с Русия

Изострянето на конфликта в Украйна е опасност за икономическата и енергийната сигурност на страната ни, се казва в документ на военното министерство

МО: България е в информационна война с Русия
3701 ~ 1 мин. четене

България е в информационна война с Русия, а изострянето на конфликта в Украйна е опасност за икономическата и енергийната сигурност на страната ни. Това се казва в публикувания на сайта на военното министерство документ "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана". Очаква се той да бъде одобрен от правителството преди срещата на върха на алианса следващия месец в Уелс, на което Русия не е поканена.

"Кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила", се казва в доклада.  В документа пише още, че "активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля".

Информационната война е определена като една от заплахите за сигурността на страната във връзка с кризата в Украйна.  Като друга заплаха е посочена опасността от "хибридна война", отново във връзка с Русия. Според авторите на документа този нов вид война съчетава конвенционалните методи с похвати на "партизанска, кибернетична и информационна война", както и действия, противоречащи на международното право.

Обръща се внимание и на икономическите последици от изострянето на отношенията между Русия и Запада и наложените двустранни санкции. Друг посочен риск е „огромната вероятност за разпалване на съществуващите в постсъветското пространство замразени конфликти".

Коментари: 0