ПРСР ще бъде одобрена най-рано догодина

Страната ни вече е пропуснала една година от новия програмен период

ПРСР ще бъде одобрена най-рано догодина
172 ~ 1 мин. четене

Програмата за развитие на селските райони за България ще бъде одобрена в Брюксел най-рано догодина, съобщи министърът на земеделието Васил Грудев, цитиран от БНР. Това означава, че страната ни вече е пропуснала една година от новия програмен период. Министърът обяви още, че директните плащания няма да бъдат изплатени през декември, както се очакваше.

На 4-ти септември министър Грудев има среща с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош, като се очаква България да ускори разговорите по приемането на Програмата за развитие на селските райони. Всички наредби по нея ще бъдат разработени заедно с бранша и бизнеса, заяви Грудев.

При откриването на агроизложението "БАТА Агро" Тодор Николов от Управителния съвет каза, че на практика изпратената в Брюксел от предишното правителство програма е незаконна, защото нито едно от решенията по нея не са съгласувани в работната група. Всички решения за начина, по който ще се харчат европейски пари за земеделие, са взети по неясни причини от некомпетентни чиновници, каза Николов. Според него предвидените в програмата пари за техника например са толкова малко, че няма да позволят никога българските земеделци да обновят машинния си парк, а голяма част от тракторите и комбайните у нас са стари.
Според бизнеса е задължително в кратки срокове да бъде свикана работната група, за да се разбере каква Програма за селските райони е изпратена в Брюксел и какво може да се промени.

Междувременно стана ясно, че част от браншовите организации са сезирали Брюксел за тези проблеми.

Коментари: 0