OMV продаде бизнеса си с моторни масла на Lukoil

Преструктурирането на австрийската петролна корпорация продължава

444 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Нефтената корпорация OMV Group реши да продаде бизнеса си с моторни масла на руския петролен гигант Lukoil Group, съобщиха от австрийската компания. Според сделката руснаците ще придобият дъщерната компания на австрийците OMV Refining & Marketing GmbH, в чиято структура са включени продажбена и дистрибуторска дейност, както и "модерен смесителен завод в Австрия".

В бизнеса с моторни масла на OMV работят 74 служители в девет държави. Те ще останат на работа. В структурата на австрийската компания остава дъщерното дружество в Турция - Petrol Ofisi.

"Тази сделка е следваща стъпка в прилагането на стратегията ни за оптимизиране и опростяване на портфолиото в сегмент рафиниране и маркетинг", каза Манфред Лайтнер, член на Изпълнителния съвет на OMV.

OMV и дъщерните й дружества Petrol Ofisi и Petrom вече осъществиха няколко продажби. Наскоро приключилите транзакции включват продажбата в края на май 2013 г. на дъщерното дружество в Хърватска (OMV Hrvatska d.o.o.) и продажбата компанията в в Босна и Херцеговина - OMV BH d.o.o., която смени собственика си през март тази година.

Стратегията на OMV цели постепенно да измести дела на вложения капитал от рафиниране и маркетинг към проучване и добив.

Подкрепи Economic.bg