Обхватът по "Гражданска" се e повишил до 84%

Страната ни беше изправена пред заплахата да понесе санкции от ЕК

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Чувствително се е увеличил броят на автомобилите, които се движат по българските пътища с редовно сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" (ГО). Това става ясно от думите на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) и ръководител на управление "Застрахователен надзор" Борислав Богоев.

Данните му сочат, че малко над 84% от колите в България се движат изрядни по пътищата, информира Фокус. Това означава, че почти 16% от всички регистрирани моторни превозни средства не изпълняват изискването на закона. Данните, които представи Борислав Богоев са от Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска.

Делът от 84% изрядни коли е изключително положителен, макар и все още да е малко под изискването на Европейската комисия (ЕК) минимум 90% от регистрираните МПС да имат сключена "Гражданска". До края на миналата година данните сочеха, че покритието по полицата е в рамките на 72-74%, или 26-28% незастраховани коли. Експерти дори коментираха, че изключително ниското покритие през години може да доведе до санкции за страната ни.

"България беше изправена пред реалната заплаха да е първата страна-членка на Европейския съюз, поставена под мониторинг заради ниския обхват на застраховката "Гражданска отговорност", както и да й бъде наложена финансова санкция", коментира и Борислав Богоев. "Благодарение на предприетите мерки обаче обхватът се повиши с над 10% и продължава да се покачва", подчерта Богоев.

Подкрепи Economic.bg