Община Кюстендил пред фалит

Кметството натрупало дългове в размер на 21 млн. лв.

Община Кюстендил е изправена пред фалит. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков, който е на посещение в града. Причината е, че кметството е абсолютен рекордьор по нарушаване на Закона за държавния бюджет. Задълженията на общината са близо 21. млн. лв.

След проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) станало ясно, че средствата са източени от пари за лекарства на военноинвалиди. Дянков уточни, че текат още две проверки в града по линия на агенцията.

„В самия доклад има множество нарушения от страна на общината, за което са съставени два акта на кмета Петър Паунов. Предстои тяхното влизане в Прокуратурата, както изисква законът”, посочи вицепремиерът.

Дянков обясни, че мотивът е, че парите са харчени нецелево, като е трябвало средствата да бъдат използвани само за рецепти.

„Ако община Кюстендил започне да подобрява резултатите си, тя ще бъде поощрявана. Пример за това е Дупница, която само за четири месеца успя да свали общия си дълг от 11 000 000 лв. на 6 000 000 лв.”, посочи Дянков.

Сумата от близо 21 млн. лв. трябва да бъде възстановена обратно към държавния бюджет, затова МФ си прихваща тази сума от изравнителната субсидия.

Случаят е аналогичен с този в община Петрич. Там бяха отпускани пари за лекарства от финансовото ведомство за военноинвалиди, които не са използвани целево. Според доклада на АДФИ са изплатени неправилно стотици рецепти – без печати, без упоменаване на лечебно заведение или аптека и без име на получателя им.

Министърът припомни, че Законът за държавния бюджет не позволява отпускането на никакви допълнителни финанси от държавата, при положение че самият закон вече е нарушен. Тези общини няма да могат да изпълняват и европейските си проекти, защото при тях има съфинансиране от бюджета е между 3 и 20 процента. Така реално една част от европейските проекти няма да могат да се осъществят, отбеляза вицепремиерът.

До края на май управляваното от Дянков ведомство трябва да изготви анализ за финансовата стабилност на всички общини в страната. В момента Кюстендил заема 251-о място от 264 кметства.

Подобен анализ ще се прави на всеки шест месеца.

Коментари: 0