Общинарите се отказаха от безплатен паркинг

Около 20 души се събраха в сградата на кметството в знак на протест против правилата за „синя” и „зелена” зона

3641 ~ 2 мин. четене
Автор: Виолета Иванова

Столичните общински съветници се отказаха от право да паркират безплатно личните си автомобили в „синьо-зелената” зона на София. Това решение беше взето по време на извънредно заседание на Общинския съвет. Гласуваха общо 42 общински съветници, от тях 41 „за” и 1 „против”.

Екатерина Йорданова от ГЕРБ обаче гласува „против”. Част от общинските съветници от БСП пък напуснаха залата в знак на несъгласие с промените. "За мен е важно да паркирам, когато е нужно, максимално бързи и безпроблемно, за да мога да посветя времето си на нещо по-важно", обоснова решението си Йорданова.

И днешното заседание на мина без дебати и обвинения в популизъм. Според Малина Едрева смесването на лични автомобили със служебни е неуместно". Тя посочи, че ще има възможност наредбата за паркирането да бъде променяна на всеки три месеца и всички детайли ще бъдат изгладени. Тя даде и актуални данни за организацията на движението в столицата, които показват, че паркиранията в центъра през септември са намалели с 35% в сравнение със същия период на миналата година и с 43% спрямо май тази година. "Целта ни е центърът да бъде по-достъпен и по-чист", каза Едрева.

"Говори се колко много намалял трафикът на коли и хора в центъра на София, но има една поговорка: „Хитър Петър тъкмо научил магарето си да яде и то умряло”, каза общинският съветник от БСП Росен Малинов.

Владимир Кисьов от Синята коалиция пък сравни заседание с предаването „Пълна лудница”. "Аз си върша служебните задължения и не съм съгласен с начина, по който се използва думата привилегия. Няма да плащам Синя зона за това, че си върша работата при заплата от 180 лева”. Той посочи, че общинските съветници от ГЕРБ се излагат.

61 карти за общинските съветници и една карта за кмета на София са лични. "Картата за служебния ви автомобил има номер и не може да се използва извън работно време. Аз използвам служебния си автомобил само в работно време", каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Припомняме, че миналата седмица градският парламент гласува картите за безплатно паркиране да бъдат запазени, но одобриха текстовете, според които гражданите трябва да заплащат по 2 и 1 лев съответно за паркиране в „синя” и „зелена” зона.

И днес пред сградата на Столична община се беше събрала малка група от 20 души, които протестираха срещу новите правила за паркиране.

Подкрепи Economic.bg