Общините си стискат изворите

Използват само 0,15% от минералните води на 57 находища

6410 ~ 2 мин. четене

Само две общини от общо 37, на които държавата прехвърли безвъзмездно 57 находища на минерална
вода, са издали 3 разрешителни за ползване на лековитите извори. Това показва анализ на
екоминистерството, направен на база на отчетите за стопанисване на водата от общините.

Кметът на община Разлог е издал едно разрешително през август 2011 г., а кметът на община Гърмен - две - на 12 и 13 март 2012 г. Така от общия свободен ресурс от 567,72 литра в секунда, чрез трите разрешителни са дадени за ползване 0,843 л/с, което 0,15%.

Останалите минерални води не се използват. За 26 находища на територията на 19 общини са проведени процедури за актуализиране на експлоатационните ресурси, което е условие за разрешително за вземане на вода от тях.

Бургас и Джебел са в процедура за определяне на санитарно-охранителни зони на находищата "Бургаски минерални бани", "Рудник" и "Джебел". Пет общини - Бургас, Гърмен, Кюстендил, Петрич и Разлог, са определили такси за водата, които ще плащат бъдещите наематели или инвеститори.

През 2012 г. МОСВ предостави още 11 минерални находища на 6 общини - Поморие, Стрелча, Несебър, Долна Баня, Хисаря и Благоевград. До 31 март 2013 г. и те трябва да отчетат в МОСВ как ги стопанисват.

Държавата даде изворите за управление за 25 г. Ако до 5 години общините не направят нищо, ще им ги вземат.

България е с най-богати и разнообразни минерални находища в Европа и света, но е много назад в усвояването им, каза Асен Личев, шеф на дирекция "Управление на водите" в МОСВ. Известните находища на минерални води в България са 220. Много от тях са подходящи за спа туризъм и за лечение. Общините могат да ги използват за отопление на детски градини и училища.

Таня Киркова

Подкрепи Economic.bg