Обсъдиха изкупуването на енергийни съоръжения

ЧЕЗ и Камарата на строителите дискутираха състоянието на инфраструктурата в София

ЧЕЗ и Камарата на строителите в България (КСБ) обсъдиха днес възможностите за активни действия за подобряване състоянието на критичната инфраструктура в София. Специално внимание бе отделено на възможностите за по-бързо разрешаване на казуса с изкупуването на енергийни съоръжения, изградени от предприемачи.

Основната причина за забавеното изкупуване на енергийни съоръжения са недостатъчните инвестиции, които регулаторът одобрява на ЧЕЗ в последните години. През настоящата ценова година от юли 2011 г. до юли 2012 г. ЧЕЗ получи одобрение да вложи 111 млн. лева, от които 40 млн. лева са заделени за изкупуване на съоръжения. През следващата ценова година (2012-2013) компанията иска да вложи 60 млн. лева за изкупуване на 40% от съоръженията, изградени от предприемачи, в случай че получи одобрение от регулатора да инвестира общо 151 млн. лева в електроразпределителната мрежа на Западна България.

"Като компания, която осъзнава своя ангажимент пред обществото, бизнеса и икономиката на страната, ние не бихме искали да се превръщаме в тежест за инвеститорите в строителния бранш. Имаме желание и готовност да разрешим казуса с изкупуването на енергийните съоръжения в оптимално кратки срокове. Това може да стане, ако регулаторът увеличи обема на одобрените ни инвестиции до 151 млн. лева средногодишно", каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

На срещата ЧЕЗ бе представена от Петър Докладал, регионален мениджър на компанията за България и Стефан Апостолов, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение България”. От страна на Камарата на строителите в България участие взеха председателят Светослав Глосов, заместник-председателят Венелин Терзиев, изпълнителният директор Иван Бойков и Николай Станков - председател на областното представителство в София-град.

Коментари: 0