Обяснението на Рахой предизвика масови протести в Испания

Премиерът отрече в телевизионно предаване да е получавал плащания "под масата", но уверенията му не успяха да разсеят общественото недоволство

Снимка: БГНЕС

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Сблъсъци между полицията за борба с безредиците и демонстранти избухнаха късно снощи в Мадрид, след като премиерът Мариано Рахой отрече в телевизионно предаване да е получавал плащания "под масата", предаде bTV. Демонстрации се състояха и в други градове на страната.

Рахой обеща да разкрие публично сумите във всичките си лични банкови сметки и отрече медийни информации, според които той и членове на неговата дясна Народна партия са получавали плащания с неясен произход.

"Никога на съм получавал пари на черно", заяви Рахой пред ръководството на Народната партия, чийто председател е. "Декларацията за доходите и имуществото ми ще бъде качена в интернет, за да е на разположение на гражданите още следващата седмица", каза той, обещавайки максимална прозрачност по случая.

Уверенията му обаче не успяха да разсеят общественото недоволство и в редица градове, сред които Мадрид, Барселона, Аликанте, Валядолид и Севиля, избухнаха демонстрации, призоваващи партията да даде обяснение за финансите си. Силното полицейско присъствие обаче не позволи на протестиращите да се доближат до централата на Народната партия.

Името на Рахой - председател на политическата формация от 2004 г. и министър-председател от 2011 г., се появи в четвъртък, цитирано от в. "Паис", сред предполагаемите получатели на неясни възнаграждения, плащани от години на няколко ръководители на партията. Той заяви също, че няма да подаде оставка, въпреки предизвикания от твърденията в печата скандал.

Подкрепи Economic.bg