Силен ръст при сектора на услугите в Китай

Според анализатори засилването ще помогне за увеличаване на потребителското търсене в страната

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Секторът на услугите в Китай е нараснал с най-бързия си темп за последните пет месеца. Неиндустриалният индекс Purchasing Managers' Index се покачи до 56.2 пункта през януари от 56.1 пункта през декември, показват данните на Националното статистическо бюро на Китай.

Според анализатори засилването при сектора на услугите може да помогне за увеличаване на потребителското търсене в страната. С идването си на власт президентът Ши Джинпинг се обяви за по-голямо участие на вътрешното потребление във формирането на брутния вътрешен продукт.

"Икономиката трябва да продължи да се подобрява", каза икономистът от Barclays в Хонконг Хуанг Юпинг. "Все още обаче има риск, че инфлацията може да започне да расте по-бързо, отколкото се очаква", добавя той.

През последното тримесечие на 2012 г. китайската икономика отчете 7.9% годишен ръст, а за цялата година - 7.8%. Прогнозите на анализаторите на Bloomberg са, че през първото тримесечие ръстът на БВП ще бъде 8.1%. Според тях дъното е било постигнато през третото тримесечие на 2012 г., когато беше отчетено най-слабото покачване за последното десетилетие - 7.8%.

Производственият индекс за декември отчете понижение до 50.4 пункта през януари от 50.6 пункта месец по-рано. Индексите PMI отчитат ръст в съответния сектор, когато нивото е над 50 пункта.

Коментари: 0