Окупацията на Ректората - до оставка на правителството

Протестът на студентите е подкрепен и от преподаватели, сред които и ректорът проф. Иван Илчев

3620 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Окупацията на Ректората на Софийския университет е безсрочна и ще продължи до оставката на правителството, предаде Нова телевизия. Студентите обявиха, че част от преподавателите, включително ректорът проф. Иван Илчев, също подкрепят действията им.

Акцията започна в сряда по време на лекция на конституционния съдия проф. Димитър Токушев. Него студентите държат отговорен за връщането на Делян Пеевски в Парламента. Вчера студентите затвориха всички 6 входа на Ректората. Те не допускат никой в сградата, освен със специален пропускателен режим, който включва показване на студентска книжка. Вътре има и преподаватели, а около 60-70 студенти прекараха нощта в учебното заведение.

"Решихме да предприемем стъпката с окупирането на целия университет с една единствена цел - търсим отговор на нашите въпроси и искания. Вчера разпространихме нова декларация, в която настояваме за две конкретни стъпки. Първата е разпускане на Народното събрание и второ - моментално свикване на нови парламентарни избори. Имаме няколко конкретни искания, които са по-скоро пожелателни към българското общество. Искаме всички заедно да спрем беззаконието, да започнем да говорим за политически морал и да се борим срещу недъзите на обществото", казват участниците в окупацията.

„Нощта беше еуфорична, всички бяхме с приповдигнат дух, защото знаем, че това е нещо истинско и морално за нас. Проявихме солидарност към своите колеги, ще продължим с окупацията", допълват те.

По повод нападките, че според някои протестът им е закъснял, те отвърнаха, че е имало и противоположни мнения - че е подранил. "Някои искаха да започнем в понеделник. Трябваше това да стане, а тогава вече щеше да е късно. Всеки ден отлагане удължава живота на това правителство. Няма накъде вече да отстъпваме, и това трябва да бъде разбрано от хората, които ни критикуват", казват те.

Според проф. Драгомир Драганов, преподавател в Историческия факултет на Софийския университет, има логика в исканията на студентите. Той обаче смята, че след като студентите протестират срещу решението по казуса "Пеевски", те трябва да отидат и да окупират Конституционния съд, защото университетът се задъхва от недостиг на зали.

"Те закъсняха с цели две седмици, което е доста нелогично. В други страни студентите винаги са първи. Те са острието на всяка една атака срещу някаква несправедливост. При нас са все последни - 1990-а, 1997-ма", каза Драганов и допълни: „Вчера видях, че са окачили плакат „'56-та" (1956 година). Как не ги е срам? Тогавашните студенти си мълчаха за разлика от унгарските си събратя. 4000 души загинаха в Унгария, част от които студенти по време на събитията от октомври 1956 година", коментира той.

Подкрепи Economic.bg