Оли Рен: Данъците във Франция са на "критично ниво"

Според еврокомисаря по икономическите въпроси, увеличението им може да застраши икономическия растеж и да повлияе отрицателно върху заетостта

156 ~ 1 мин. четене

Данъците във Франция достигнаха "критично ниво” и увеличението им може да застраши икономическия растеж и да повлияе отрицателно върху заетостта, заяви вчера еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен, цитиран от Reuters.

В интервю за седмичното издание "Журнал дьо диманш" той допълва, че предложените от правителството реформи са в правилната посока, но не са достатъчно мащабни или не са приложени достатъчно бързо.

"Данъчните увеличения във Франция достигнаха критична точка. Увеличението на още данъци ще навреди на растежа и на заетостта. Бюджетната дисциплина трябва да представлява намаляване на разходите, а не нови данъци."

Плановете на социалистическото правителство на Франсоа Оланд да допълни бюджет 2014 с 6 милиарда евро от данъци разгневиха и бизнеса, и гражданите. Международният валутен фонд (МВФ) пък предупреди, че още данъчни увеличения биха застрашили и без това слабото икономическо възстановяване.

Френското правителство заяви в петък опита да увери уморените от данъци компании и потребители, че новата форма на данък върху зелената енергия, която цели да накара индустриите и домакинствата да намалят потреблението на ток, няма да създаде допълнително бреме.

"Бюджетната дисциплина трябва да представлява намаляване на държавните разходи, а не нови данъци. Успяхме да спрем рецесията в еврозоната и през следващата година сме длъжни да постигнем по-висок икономически ръст", допълни още Оли Рен.

Подкрепи Economic.bg