Българите са отделили средно 550 лв. за лятна почивка

Резервациите по интернет все още са рядкост у нас, смята Румен Драганов

3581 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Българите са похарчили средно по 550 лв. за лятната си почивка тази година. Това каза пред "Дарик" директорът на Института за анализи и оценки в туризма и член на Националния борд по туризъм Румен Драганов. Той обясни, че резервациите по интернет все още са рядкост у нас, въпреки нарастващата им популярност в световен мащаб.

"Българите средно заделят по около 550 лв. за почивка, като някои от тях тези пари ги харчат модулно, т.е. те отиват по няколко пъти, няколко уикенда, които прекарват на морето или на други места. Някои правят комбинация България и чужбина. Някои правят само чужбина - примерно Гърция или Турция, или само морето. Но това е средната сума - около 550-560 лв.", обясни Драганов.

Според него българите обичат да почиват на едни и същи места, защото се страхуват да не би да останат недоволни от новото. "Страната ни тепърва следва да претърпи бум на интернет резервациите", смята специалистът.

„Съответно в България частта на тези, които правят резервации по интернет, със заплащане по интернет, е относително доста малък. Около 29% са тези, които по принцип правят тази стъпка. Това е около 50% по-малко от това, което е в Западна Европа", допълни Драганов.

Подкрепи Economic.bg