Бъдещият шеф на Microsoft изправен пред дилема

Налседникът на Балмър ще трябва да избира дали да преобразява гигантa в компания с по-широк спектър от устройства и услуги или да концентрита ресурсите около доказаната мощ в бизнес софтуера

96 ~ 2 мин. четене

Следващият изпълнителен директор на Microsoft Corp има голяма дилема пред себе си: ускоряване на амбициозния план на досегашния главен изпълнителен директор Стив Балмър да преобрази софтуерния гигант в компания с по-широк спектър от устройства и услуги, или да забрави тази идея и да концентрита ресурсите около доказаната мощ в бизнес софтуер.

Големият план на Балмър, обявен само шест седмици преди изненадващата новина за оттеглянето му от поста този петък,  включва обединяване на различните части от компанията и засилване на "клауд-базираните" услуги. Слабите продажби на новия таблет Surface обаче хвърлят съмнения върху този подход.

В продължение на години инвеститорите призоваваха Microsoft да пренасочи похарчените пари за губещи или периферни проекти към най-печелившите Windows, Office и сървърните франчайзи. Tака например, за последните две години Microsoft губи почти 3 милиарда щатски долара от търсачката Bing и други Интернет проекти, без дори да броим 6-те млрд. долара за отписването на неуспешната сделка с онлайн рекламната агенция Aquantive.

Засега изглежда Microsoft подкрепя плана на Балмър. Джон Томпсън,директор в компанията, който е и начело на комисията, която ще назначи нов главен изпълнителен директор, заяви в петък, че бордът се "ангажира" с плана на Балмър за преобразуване.

Изборът на комисията, която има на разположение година, за да намери точния човек, ще покаже доколко е отдаден наистина бордът. "Назначаването на вътрешен кандидат като Сатя Надела, специализирана при сървърите, или някой от останалите хора от екипа на Windows, би имал смисъл при запазване на идеята за реорганизация и стратегическа промяна", казва Норман Йънг, анализатор в Morningstar.

"Но може да се избере човек, който да донесе перспектива на външен човек, а това би могло да означава продажбата на Xbox и изоставяне на проекта Bing, както и спиране на усилията за налагане на таблети", допълва още той.

Подкрепи Economic.bg