Оли Рен: Още пари за Португалия

Португалия може да се нуждае от допълнителни средства, за да преодолее последиците от икономическата криза преди да излезе отново на публичните пазари на ценни книжа. Това заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

 

 

 

Според него към получения вече  спасителен пакет от 78 млрд. евро, най-вероятно ще трябва да се прибавят още пари. Европейския съюз трябва да бъде подготвен за подобен сценарий, за да може Лисабон да намали държавния дефицит и страната да излезе отново на пазарите.

 

 

 

Новината идва ден, след като МВФ отпусна поредния транш помощ за Португалия и похвали икономическата програма на правителството. В същото време страховете, че Испания и Италия ще бъдат следващите страни, които ще потърсят помощ, набират все по-голяма сила. Заради слуховете президентът на Европейската централна банка Марио Драги призова правителствата на двете държави да проведат приетите рестриктивни реформи, за да вдъхнат увереност на обърканите пазари. Драги не коментира обвиненията на латвийския президент Валдис Домбровскис, че ЕЦБ мери с двоен аршин държавите във и извън Еврозоната и възпрепятства желаещите да се присъединят към единното европейско валутно пространство. Латвия иска да се присъедини към еврозоната през 2014 г..

 

Коментари: 0