Олиото поевтинява леко

Цените на останалите хранителни продукти без промяна през изминалата седмица

Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без промяна спрямо предходната седмица, с изключение на тази на яйца размер М в по-малките магазини, където е регистрирано понижение с 0,01 лв./бр.

Средните цени на едро и на дребно за страната на рафинираното слънчогледово олио са без съществена промяна, сочи анализа на Министерство на земеделеито и храните за изминалата седмица - 17 - 24.10.2012 г.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио отбелязва незначително понижение спрямо предходния седмичен период - с 0,3% до 2,90 лв./литър. На тържищата в различните областни центрове олиото се търгува на цени от 2,69 лв./литър (Хасково) до 3,05 лв./литър (Благоевград, Разград и Смолян).

В десет области се регистрира понижение на ценовите стойности в рамките 0,3% (София) - 2,9% (Ямбол). В други шест области цените на едро бележат леко повишение с до 3,4% в Ловеч. Като цяло, през периода 17 - 24 октомври 2012 г. средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо остават около нивата от предходната седмица. Изключение прави средната цена на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги, която бележи седмичен спад от 17,3%, което обаче се дължи на провеждани промоции през наблюдавания период.

Средните цени на бялата кристална захар на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) бележат леко понижение спрямо предходната седмица, докато цените на дребно в другите търговски обекти (ДТО) остават без промяна. 

Средно за страната, цената на едро на захарта е 2,07 лв./кг, с 0,5% по-ниска в сравнение с предходната седмица. На тържищата в различните области захарта се предлага в ценовите граници от 1,87 лв./кг до 2,35 лв./кг, съответно в Добрич и Разград. В голяма част от областните центрове се наблюдава леко поевтиняване на продукта, в рамките на 0,5 - 2,1% (Разград). Слабо повишение на цените се отчита само в три области - Благоевград (с 2%), Бургас (с 1,9%) и Шумен (с 1%).

За поредна седмица средната цена на едро на брашното остава без промяна - 0,97 лв./кг. На тържищата в страната брашното се търгува на цени от 0,75 лв./кг (Враца) до 1,15 лв./кг (Смолян и Шумен). В по-голямата част от областите са налице ценови колебания в двете посоки, в границите от -4,2 (Силистра) до +8,5% (Шумен).

Коментари: 0