Омагьосаният кръг за Гърция

Докато страната получава милиарди евро от кредиторите, почти никкави средства не отиват към гръцкото правителство за заплащане на така жизненоважните обществени услуги. Вместо това, те се вливат обратно в джобовете на "Тройката"

7022 ~ 2 мин. четене

През последното десетилетие Гърция премина през няколко добри години, които обаче достигнаха към своя край през 2009 г., провокиран от икономическата криза. Тя опустоши икономиката на страната, свали правителство, увеличи социалната загриженост и заплашива както възстановяването на Европа, така и на цялото бъдеще на общата валута.

Тъй като промяната в правителството донесе и обявяването на истинския размер на огромните дефицити на страната, Гърция е едва поддържана на повърхността оттогава от своите колеги в еврозоната, но на сериозна цена: строгите икономически мерки за бюджетни съкращения, поискани от Франция и Германия в замяна на два огромни спасителни пакта, отвориха дупки в гръцката икономика и поставиха страната в моментана рецесия, чиито размери се равняват на тези от Голямата депресия от края на 1929 година, пише днес New York Times.

През март 2012 г. Европейският съюз помогна на Гърция да преговаря за нова сделка за преструктуриране на дълга с повечето от своите частни кредитори, които се съгласиха да разменят $ 77 милиарда за нови облигации със 75% по-малка стойност.

Сделката разчисти пътя за така наречената "тройка" - Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд - да започне да освобождава средства от втория спасителен пакет от 130 млрд. евро ($ 163,4 млрд.). Въпреки това много икономисти казаха, че все още Гърция е обременена от неустойчиви дългове и малките перспективи за растеж.

Докато Гърция получава милиарди евро от кредиторите, почти никкави средства не отиват към гръцкото правителство, за заплащане на така жизненоважните обществени услуги. Вместо това, те се вливат обратно в джобовете на Тройката.

Европейският спасителен план, чиято цел е да спечели време за Гърция, основно обслужва само лихви по дълга на страната, докато гръцката икономика продължава да се бори да остане на повърхността.. Дори в края на май, официалните лица в Атина, които следят приходите се изказаха, че Гърция може да свърши с парите още през юли.

Ако е така, Гърция може да не бъде в състояние да посрещне дълговете си - с изключение на тези, които дължи на Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейския съюз.


Информационна Агенция Икономика

Подкрепи Economic.bg