Омбудсманът поиска проверка на ЕРП-тата

Не се потвърждават аргументите на дружествата за по-високи сметки, отбелязва Костантин Пенчев

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Омбудсманът на България Константин Пенчев поиска извънредна надзорна проверка на средствата затърговско измерванев централните управления на ЕРП-тата.

Причина за настояването е, че в администрацията на омбудсмана са постъпили многобройни оплаквания срещу завишени сметки за електрическа енергия. От проверените до момента оплаквания срещу трите електроразпределителни дружества в страната Пенчев не констатира разминаване между отчетените и фактурираните стойности. Същевременно, не се потвърждават аргументите на дружествата за по-високи сметки, сред които са по-дългия период на отчитане и по-високата консумация по празничните и почивни дни.

„Хилядите потребители, които дни наред изразяват своя гняв срещу монополите по улиците и площадите на различни градове в страната, в оплакванията си до мен споделят съмненията си в отчетените количества енергия и очакват да получат ясен отговор на редица тревожни въпроси", отбелязва Константин Пенчев.

Той е изпратил до председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор препоръка да се извърши извънредна надзорна проверка на средствата за търговско измерване в централните управления на електроразпределителни дружества в градовете София, Варна и Пловдив, както и на местата на употребата им.

Освен отправената препоръка, Пенчев е поискал и професионално становище от агенцията в отговор на питанията на гражданите възможна ли е манипулация на електромерите с цел завишаване на количествата електроенергия, както и възможно ли е външни обективни фактори да окажат влияние върху отчитането на електроенергия от електромера.

 

Подкрепи Economic.bg