Опасения от двойно облагане спират данък "хазарт"

Няма причина за отказ от налог за лихвата от депозити, категоричен е Владислав Горанов

Автор: Атанас Христов

Правителството окончателно се е отказало от данъчно облагане на печалбите на физически лица от хазартни игри. Засега! Това обясни пред TV7 Владислав Горанов, зам.-министър на финансите.

"В момента, с 15% се облагат всички залози при т. нар. конвенционален хазарт - т. е. всички плащания към хазартния оператор. Така държавата си гарантира, че успява да контролира паричния поток и на база на него си събира данъците от хазарт. При тази организация, ако въведем и облагане на печалбите на физически лица ще се стигне до двойно облагане. Затова, след анализ, се отказахме от разширяване на обхвата на плоския данък в тази насока", защити отказа Горанов.

Зам.-финансовият министър обаче не изключи бъдещо събиране на налози от хазартна печалба. "Можем да въведем облагане на печалбите от хазарт, само когато променим механизма и той не е на база оборот, както е в момента, а да бъде на резултат - постъпления минус изплатени печалби. Тогава, на този резултат, може да му се слага данък. Това е подходът, при който впоследствие можем да обложим печалбите на физическите лица, които участват в хазартните игри", разясни механизма Горанов. Според него трябват много сериозни промени и сериозна система на контрол, за да гарантираме реално и коректно плащане на данъците от хазартна печалба.

Владислав Горанов категорично заяви, че няма причина за отказ от облагането на лихвата от депозитите. "Банките всеки месец ще дават информация за изплатените лихви по депозитите на гражданите и от тази сума ще превеждат 10% на държавата. Няма да достига никаква информация за гражданите и спестяванията им, с което напълно ще се запази банковата тайна", увери Горанов. Той поясни още, че данък се предвижда само за депозитите, които са с предварително уговорен срок. "Разплащателните сметки и спестовните влогове, по които много пенсионери си получават пенсиите, няма да се облагат", увери зам.-финансовият министър.

Коментари: 0