Opel оставя хиляди хора без работа в Германия

Американският концерн General Motors ще затвори фабриката в Бохум, където работят 3 100 души

400 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Заводът на Opel в германския град Бохум все пак ще бъде затворен, пише Wall Street Journal, като се позовава на свои източници. Собственикът на марката - американският концерн General Motors (GM) разработва заедно с представители на работниците и служителите план за преструктуриране на европейското подразделение Opel.

Този план обаче включва задължително затварянето на фабриката, където в момента работят  3 100 души. Затварянето на завода би могло да икономиса на GM около 2 млрд. долара, твърди информиран източник.

GM обмисля и да разшири програмата за доброволни съкращения на служителите в другите три германски фабрики. Освен това ще има намаляване на мениджмънта и администрацията. По информация на германския всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung в седалището на компанията в Рюселхайм ще бъдат закрити 1000 работни места. Това е почти една трета от общия брой на работещите там.

"Ние многократно сме информирали, че нашата организационна структура трябва да е по-малка и по-гъвкава", казва говорител на концерна. Това е част от стратегията "Drive Opel 2022" за подпомагане на растежа и намаляване на разходите", добавя той.

Подкрепи Economic.bg