Оперна прима излиза на сцена за филма-концерт "Lord of the rings"

Сопраното Розалинд Уотърс участва в саундтраците на "Междузвездни войни", "Град на ангели" и "Шрек"

Вокалните партии във филма-концерт "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена" на 5 декември в Арена Армеец в София са поверени на оперната прима Розалинд Уотърс. Това е сопраното, чийто глас звучи и в музиката към култовия епос "Междузвездни войни".

Солистката на Кралската опера в Ковънт Гардън е един от най-изявените изпълнители в музикалния формат на "Властелинът на пръстените" в цяла Европа и именно нейният глас ще чуе българската публика на живо заедно с прожекцията на първата част от филмовия шедьовър на Питър Джаксън. Освен соловите партии в музиката към лентата, тя ще изпълни и композицията "May It Be", която в оригиналния саундтрак на Хауърд Шор към филма е поверена на ENYA. Розалинд Уотърс е с впечатляващ опит в кино жанра и вече е записвала за холивудските хитови заглавия като "Град на ангели", "Коледна песен", "Мастилено сърце" , "Шрек" 1 и 2 част, както и за саундтрака на Хауърд Шор към "Затъмнението".

Диригент на премиерата на първия за България формат Movie in Concert ще бъде швейцарецът Давид Райц. Той ще ръководи оркестъра на Българското национално радио и над 150 хористи, на които ще бъде поверено живото изпълнение на музиката на Хауърд Шор. Характерно за концепцията филм-концерт е, че музиката е поставена в центъра на възприятието за разлика от стандартното кино преживяване, където водеща е картината. Една от най-важните задачи на диригента в тази продукция е да осигури пълния синхрон между сменящите се кадри на филма в HD прожекцията и живото изпълнение на 250-те музиканти на сцената.

За целта от Германия ще бъде доставен специален контролен видео монитор, който ще служи на Давид Райц като помощно средство в синхронизирането на темпото на музикантите и картината на огромния филмов екран. На него успоредно с нотните партитури той ще вижда специално разработената за целта версия на филма със светлинни маркери вместо ноти. Начело на редица престижни оркестри в цяла Европа, Райц от години дирижира и трите части от трилогията "Властелинът на пръстените" в световно известния формат Movie in Concert.

Той е един от най-опитните диригенти и при други концертни адаптации на филмови хитове като "Карибски пирати", Джеймс Бонд", "Хари Потър" и др.

Билети за първия по рода си у нас филм-концерт "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена", който ще гледаме на 5 декември, са вече в продажба в мрежата на Eventim на цени от 60 до 120 лв. Феновете могат да избират своите места в зала Арена Армеец между няколко сектора, носещи имената на емблематични герои от легендарния фентъзи епос: Фродо, Гандалф, Леголас, Арагорн, Ам-гъл, Саурон и др.

Организатор на събитието и носител на правата за България на "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена" - in Concert , както и на другите две серии от трилогията, е P&P Events. Зад компанията стои екипът-организатор на джаз фестивала A to JazZ, концерта на Дизи Гилеспи бенд в България и други музикални събития.

Коментари: 0