Орешарски: Актуализираме бюджета, за да се разплащаме с бизнеса

Според министър-председателя ще трябват допълнително 150 млн. лв. за бизнеса

Снимка: БГНЕС

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Възможно е да няма актуализация на бюджета, ако не се разплатим към бизнеса през ноември и декември, и ако спрем да възстановяваме регулярно ДДС. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски. Днес той защитава пред депутатите от БСП и ДПС необходимостта от актуализация на бюджета. "Това е политика, която даде крайно негативни резултати в последните години", каза Орешарски.

"Разплащането на задълженията към бизнеса, което поех ангажимент, ще ангажира допълнителни ресурси от порядъка на 150 млн. лв., каза Орешарски. "Несигурността дали ще бъдат възстановени своевременно сертифицираните разходи по европейските фондове през четвъртото тримесечие налага да се поддържа силен буфер", добави той.

Премиерът обясни, че пакетът от социални мерки няма никакво отношение към плановете за актуализация на бюджета. "Средствата за тях ще бъдат обезпечени чрез вътрешно разместване на разходите", каза премиерът.

"До края на годината предстоят месеци със силно превишение на разходите над приходите. Всички тези факти налагат актуализиране на бюджета за тази година", посочи той. Разплащането на задължения към бизнеса ще ангажира допълнителни ресурси в порядъка на 150 млн. лв., заяви министър-председателят.

Коментари: 0