Орешарски: Няма да има втора актуализация

Дори след взимането на заема от 1 млрд. лв., в края на годината размерът на дълга ще бъде в определените през миналата година нива, заяви премиерът

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Няма да има друга актуализация на бюджета до края на годината. Това каза премиерът Пламен Орешарски след края на извънредното парламентарно заседание, на което депутатите отхвърлиха ветото на президента върху актуализацията на бюджета. Първоначално министър-председателят заяви, че не е сигурен относно втора актуализация до края на годината, но след повторно запитване от страна на журналистите зае категорична позиция.

Премиерът заяви, че дори след взимането на заема от 1 млрд. лв., в края на годината размерът на дълга ще бъде в определените през миналата година нива. "Този лимит не го изменяме. Брутното равнище на дълга се запазва", каза Орешарски. "Може да се вземе още до 1 млрд. лв. и дългът в края на годината няма да се увеличи спрямо предварителните планове от миналата година", добави той.

"Има реална опасност от рецесия, тъй като във второто тримесечие икономиката ни се представя доста зле спрямо първото, дори има малък минус от 0.1%. Всичко зависи от третото тримесечие. Ситуацията като цяло не е добра, но правим усилия да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от дъното, по което върви сега икономиката ни", заяви премиерът.

Подкрепи Economic.bg