Орешарски прекрати брифинг заради въпрос за Делян Пеевски

Разбирам, че са свършили рационалните въпроси, каза министър-председателят и отказа отговор

240 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министър-председателят Пламен Орешарски прекрати брифинга след днешния парламентарен контрол, заради въпроси за назначението на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Изнервен от въпроса на журналистката Полина Паунова от Mediapool, Орешарски заяви: "Разбирам, че са свършили рационалните въпроси" и отново отказа отговор.

Това е поредният случай, в който членове на правителството, или на управляващото мнозинство отказват да отговарят на въпроса, който вълнува цялата държава: Кой назначи медийният магнат Делян Пеевски за шеф на най-мощната структура в държавата.

На 11 септември, в сутрешния блок на bTV, лидерът на ДПС Лютви Местан получи този въпрос от водещите Генка Шикерова и Константин Караджов. Тогава той заяви: "Случаят "Делян Пеевски" за ДПС е изчерпан, а политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до един казус, още повече когато той е изчерпан". Последва урок по журналистика към водещите, и обяснения как трябва да се задават въпроси.

В сутрешния блок на "Нова телевизия" днес зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Мая Манолова също се сблъска със същия въпрос, зададен от Виктор Николаев и Анна Цолова. Според нея обаче няма никакво значение кой е назначил Делян Пеевски и раздразнена заяви: "Ако това ще внесе спокойствие в неспокойните ви журналистически души, аз предложих Пеевски". "Очевидно има интерес да се върти една и съща плоча", констатира с упрек Манолова.

Утре стават точно три месеца от скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. За този период премиерът беше питан многократно "кой назначи Делян Пеевски?", и почти всички отговори бяха различни. Разнопосочни отговори даваха и лидерите на БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан.

На 14 юни, от парламентарната трибуна Орешарски обяви, че предлага Пеевски, "защото е специалист, който може да ръководи ДАНС". Три дни по-късно Орешарски вече не помнеше кой точно е предложил Пеевски. В последствие журналистическите въпроси не спираха, а министър-председателят или отказваше да отговори, или отговаряше лаконично. Стигна се до ситуация, в която в сутрешният блок на bTV Виктор Николаев зададе четири пъти този въпрос, но не получи отговор. В последствие "Тази сутрин" беше спрян от ефир за един месец, а водещите отидоха в конкурентната "Нова телевизия".


Подкрепи Economic.bg